Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven)

 

Åpenhetsloven hovedmål er å avdekke negative forhold angående menneskerettigheter og arbeidsforhold, for deretter sette inn tiltak for å forbedre disse. Loven trådte i kraft 1. juli 2022. Bedrifter som omfattes av loven, pålegges å informere om hvilke aktsomhetsvurderinger som ligger til grunn for å etterleve kravene i loven. Derav denne redegjørelsen fra Interstil Holding.

 

Interstil Holding AS

Interstil Holdings selskaper opererer innenfor et bredt spekter av handel over hele verden, både som produsent, eksportør og importør. I virksomheten inngår:

  • Hjellegjerde Asia: Vår fabrikk i Thailand som eksporterer til Norge, USA og flere land både i Europa, Asia og Australia. Fabrikken er ISO 9001-sertifisert og jobber mot ISO 16001-sertifisering for miljøvennlig produksjon.
  • Hjellegjerde Baltic: Vår fabrikk i Litauen er underlagt EUs arbeidsdirektiv og reguleringer. Vi gjennomgår årlige offentlige godkjente kontroller for å sikre overholdelse av disse standardene. Avvik og brudd må utbedres og dokumenteres.
  • Interstil og Nordic Furniture Group: Importerer varer til det norske og svenske møbelmarkedet. Møblene produseres hovedsakelig i Kina, men vi importerer også fra India og Vietnam.

 

I 2023 omsatte virksomheten for nær 300 millioner kroner i Norge og er i stadig vekst.

 

Endelig ansvar for gjennomføring og overholdelse av Åpenhetsloven ligger hos CEO og styret i Interstil Holding. I Hjellegjerde Asia og Baltic ligger ansvaret hos daglig leder med hjelp av HR avdelingene. I Interstil/ NFG ligger ansvaret hos daglig leder og dedikerte HR ansvarlige.

 

Status

Som både produsent, importør og eksportør i forskjellige verdensdeler er risikobildet og kontrollmulighetene varierte.

 

  • I Hjellegjerde Asia har vi en norsk direktør, og egen HR-avdeling som sikrer at alle ansatte ligger over lokale krav til lønn, arbeidstid, sosiale goder og rettigheter. Med så nær og god kontroll mener vi risiko brudd på menneskerettigheter og gode arbeidsforhold er lav.
  • Det samme kan vi si om Hjellegjerde Baltic, som har lokalt tilhørende direktør, men desto tettere oppfølging fra hovedkontoret i Norge. Underleverandører er hovedsakelig fra Europa, men oversiktlige leveranselinjer.
  • Interstil/ NFG importerer hovedsakelig fra Kina, men også fra India og Vietnam. Holdninger til arbeidsmiljø, menneskerettigheter og bærekraft, spesielt når det gjelder miljø og ressursbruk, har tradisjonelt vært

annerledes enn det vi er vant til i Norge. Arbeiderne bor gjerne på fabrikkene som ligger langt unna hjemmet. Det gjør dem sårbare for brudd på deres rettigheter. Det kan forekomme brudd på disse rettighetene både fra myndigheter og på bedriftsnivå. Vi ser imidlertid en positiv endring i mentalitet og forståelse for menneskerettigheter og arbeidsrettigheter hos eiere og nøkkelpersonell med våre samarbeidspartnere i Østen.

 

 

Vi jobber målrettet for å forbedre arbeidsforholdene for arbeiderne i fabrikkene og hos underleverandører. Vi følger internasjonale standarder og retningslinjer, inkludert ILO-konvensjonene, Menneskerettighetene, FNs Barnekonvensjon, FNs Kvinnekonvensjon, FNs Global Compact og OECDs retningslinjer for Multinasjonale Virksomheter.

 

 

Tilsyn og rapportering

Vi har et sett med virkemidler for å sikre at fabrikkene overholder internasjonale og nasjonale regler og retningslinjer. Vi samarbeider med fabrikker som viser evne til å følge reglene og jobber langsiktig med dem. Ved inngåelse av nye samarbeid gjennomfører vi risikovurderinger og krever at fabrikken signerer en avtale om overholdelse av ILO-konvensjonene, Menneskerettighetene, FNs Barnekonvensjon, FNS Kvinnekonvensjon, FNs Global Compact og OECDs retningslinjer for Multinasjonale Virksomheter.

Vi gjennomfører årlige uavhengige gjennomganger av fabrikkene for å vurdere arbeids- og miljøforholdene. Det kan være SMETA, BSCI, Amfori eller lignende. Ved eventuelle avvik gis fabrikkene tidsfrister for å gjøre endringer, og disse endringene dokumenteres og arkiveres. Vi kontrollerer også trevirke og sporbarheten i henhold til Tømmerforanordningen (EUTR) enten internt eller gjennom uavhengige tredjeparter som for eksempel Preferred By Nature eller FSC.

Vi besøker fabrikkene for kvalitetskontroll når møbler er ferdig produsert, og bruker disse anledningene til å avdekke eventuelle avvik. Dette gjøres av våre medarbeidere i NFG Kina. Vi reiser også fra vårt norske hovedkontor direkte til fabrikkene eller til messer, hvor vi går gjennom sosiale arbeidsforhold og bærekraftig produksjon.

Interstil AS har i løpet av 2023 blitt medlem av Amfori/ BSCI. Dette gir oss ytterligere kompetanse og støtte i arbeidet med å forbedre menneskerettigheter og arbeidsforhold hos våre samarbeidspartnere. Mer informasjon om Amfori finner her:

https://www.amfori.org/en

Det gir oss anledning til å forbedre opplæring av ansatte i egen organisasjon og ikke minst hos våre samarbeidspartnere.

Kontakt oss for mer informasjon

Vi er forpliktet til åpenhet og bærekraftig produksjon. Hvis du ønsker ytterligere informasjon om Interstil Holding og Åpenhetsloven, eller har innvendinger eller tips om brudd, vennligst kontakt oss på post@interstil.no.

 

Roar Høiland

CEO Interstil Holding AS